På et motivasjonsseminar for deltakere på introduksjonsprogrammet for flyktninger i Stange var firebarnsmoren fra Eritrea en av flere som fortalte om sitt møte med Norge, og hennes erfaringer med Stange-dialekta. Mer om det senere.

Zebib Tekslesenbet Futur

Kjedet seg ut i samfunnet

Da Zebib kom til Norge, kjedet hun seg. Barna var i barnehage, hun kjedet seg hjemme, og var sjalu på ektemannen, som fikk være ute og lære seg norsk.

Så tok hun affære. Hun gikk til Frivillighetssentralen i Ottestad, og fikk være der to dager i uka.

–  Jeg forsøkte å snakke norsk med de eldre som var der for å drikke kaffe og spise vafler, forteller Zebib. – Det er veldig god hjelp i å hjelpe andre.

Men hun ville mer. Det er ikke langt fra Frivillighetssentralen på Kjonerud til den tidligere Rimi-butikken (nå Bunnpris). Dit gikk Zebib og spurte pent om hun ikke kunne få være der et par dager i uka, ikke for å tjene penger, bare for å lære seg norsk. Det fikk hun.

–  I tillegg fikk jeg veldig fine muskler, ler Zebib.

Zebib fant ut at hun faktisk også hadde tillatelse til å jobbe, og begynte å gå rundt til mulige arbeidsgivere for å søke jobb. På Scandic hotell fikk hun napp.

Ut i praksis

I 2013 fikk hun endelig oppholdstillatelse. Året etter begynte hun på skole, og er nå helsefagarbeider, med jobb på Stange sykehjem.

Allerede etter tre måneder var hun ute i praksis på Stange sykehjem, noe Zebib understreker som noe av det aller viktigste for henne, og et råd hun sender videre til dem som går på introduksjonsprogrammet nå.

­ –  Kom dere i praksis fra dag én. Det spiller ingen rolle hva, bare du kommer ut. Drømmene kan du følge senere. Og husk at integrering ikke handler om å gi opp tradisjonene dine, men å bli en del av samfunnet du lever i.

Et annet råd hun gir de nyere ankomne, er å bruke lunsjpausene sammen med noen som ikke snakker det samme språket som du selv.

– Tving deg selv til å bruke norsk, så mye du kan. Se på  Barne-tv! Der er det mye å lære, er Zebibs oppfordring.

Den vanskelige Stange-dialekta

Selv lærte hun at det du lærer på norskkurs og hvordan man snakker i Stange, er to verdener. På jobb på Stange sykehjem spurte en beboer henne: «Synes du je er gørrlei».

Ja, svarte Zebib, med ønske om å være imøtekommende, men uten å ane hva det betydde. Beboeren ble sur. Først da spurte Zebib om hva «gørrlei» egentlig betyr (slem, utrivelig).

– Så ikke vær flau over at du ikke forstår. Spør heller, så går det bra, oppfordrer hun.

Lærerik dag

Bente Habberstad Ryen, leder av Flyktningtjenesten i Stange som står bak inspirasjonsseminaret, er glad for at Zebib Tekslesenbet Futur og flere andre ville stå fram med sine historier overfor dem som går på introduksjonsprogrammet nå.

– Det har vært en veldig fin dag, med ulike historier som vi alle kan lære av, enten vi er deltakere i introduksjonsprogrammet, eller jobber med det. Flere av dem som har snakket for oss, har vært inne på at om de hadde visst det de vet i dag, ville de jobbet enda hardere da de selv var deltakere, sier hun.

– To år går fort, plutselig er det over, og så er det opp til en selv. Da er det fint at det finnes suksesshistorier som vi kan ta lærdom av.