De aller fleste som blir smittet av koronavirus, blir ikke alvorlig syke. Men barn kan bli redde av det de hører og leser om sykdommen. Her har vi samlet materiale som kan gjøre det lettere å snakke med barna om koronaviruset.


Helsedirektoratets video

Mange barn har spørsmål om koronavirus, og Helsedirektoratet har laget en video som retter seg mot barn og unge. I videoen svarer Helen (lege i Helsedirektoratet) på spørsmålene fra Hermine på 13 år.


«Foreldrekodens» podcast 

I Aftenpostens podcast «Foreldrekoden» svarer familieterapeut Hedvig Montgomery på spørsmål om oppvekst, oppdragelse og det å være forelder. Her kan dere høre episoden som handler om koronaviruset: korona-viruset – få kontroll på egen og barnas frykt.
 

Tips til hva man kan si til barna om koronaviruset

  • Som andre forkjølelsesvirus kan det smitte når noen hoster eller nyser mot deg. Derfor bør alle helst hoste inn i et papirtørkle. Dersom man ikke har noe papirtørkle, er albuekroken et alternativ.
  • Forkjølelsesvirus kan også smitte hvis man får virus på hendene og tar seg i ansiktet etterpå. Derfor er det viktig å vaske hendene eller bruke "antibac" når man har tatt på dørhåndtak, holdt i penger eller rørt andre ting som mange andre har tatt på. Det er spesielt viktig å vaske hendene før man skal spise.
  • Koronaviruset er ikke farlig for de fleste. Grunnet til at det er mye oppstyr nå, er at det kan være farlig for noen få.
  • De som kan ha blitt smittet, må holde seg hjemme en stund så vi er sikre på at de ikke smitter noen andre.
  • De som blir veldig syke, kommer til å bli lagt inn på sykehus og få behandling.

 

Hva skjer hvis det påvises smitte i Stange?

Stange kommune følger råd fra nasjonale myndigheter, og det innebærer at barnehager og skoler holdes åpne med mindre rådene fra myndighetene endres.

Dersom det påvises smitte hos et barn i Stange, vil kommuneoverlegen følge opp dette og iverksette nødvendige tiltak. Folkehelseinstituttets hjemmeside har oppdatert informasjon om hva man skal gjøre dersom man mistenker smitte i familien.

Kommunen er i beredskap

Kommunen har egne beredskapsplaner for å sikre innbyggerne nødvendige helse- og omsorgstjenester i en situasjon med potensielt mange syke og høyt sykefravær. Stange kommune har jevnlig dialog med fastleger, helsetjeneste og andre enheter for å være best mulig forberedt. Kommunen følger med på råd fra nasjonale myndigheter og oppdaterer beredskapen i henhold til dette.

Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider og helsedirektoratets nettsider.

Informasjonsplakat som kan printes ut:

Råd for å forebygge smitte - plakat