I tre døgn, fra 14. til 17. april 1940, var Strandlykkja åsted for harde kamper. Fem norske soldater og en sivil ble drept, og allerede under okkupasjonen ble det gjort forsøk på å reise en bauta til minne om det som hadde skjedd og om de fem som hadde mistet livet. Men forsøket strandet p.g.a. Quisling-regimets forbud mot krigsminnesmerker. Etter krigen ble ideen tatt opp igjen, og den 29. juli 1951 ble en tre meter høg bautastein avduket på stedet der de hardeste kampene fant sted, like nord for nedre Mostue. (heftet om krigsminnesmerkene i Stange)

FOTO: HMKG/Morten Ness Verdig markering

Det har vært tradisjon at Gardistforeningen markerer dette årlig, men på grunn av koronasituasjonen ble det en annerledes markering i år.

- Det ble annerledes men verdig, sier Anders Bredesen formann i Hedmark og Oppland Gardistforening. Seremonien gikk fint uten forstyrrelser og godt innenfor gjeldende regler for smittevern.
HMKG og Hedmark og Oppland Gardistforening gjennomførte seremonien i all stillhet i respekt for de som skal minnes. Det ble

  • Tale ved Gardesjef oblt. Vegard Flom
  • Kransnedleggelse ved Gardesjef
  • Bønnesignal ved hornblåser
  • 1 minutts stillhet

- Med korona-situasjonen vi er midt oppe i, var dette det beste vi kunne få til. Så håper jeg at vi neste år er like mange samlet som vi pleier å være og som minnesmerket fortjener, avslutter Bredesen.

FOTO: HMKG/Morten Ness