Petter Græsby og Jo Erik Tangnes fra Isbilen sammen med ordfører Nils RøhneStange kommune har inngått samarbeid med Isbilen om utlevering av is til barna i kommunen:

- For barna er 17. mai nærmest synonymt med is. Mange is. Og en av de kommer tilkjørt på oppdrag fra kommunen, sier ordfører Nils Røhne.

Isbilen skal oppsøke barna der de er – i Åsbygda, Vallset, Romedal, Ilseng, Ottestad, Tangen, Espa og Stange. Fem-seks isbiler med lokalkjente sjåfører bak rattet deler kommunen mellom seg, og regner med å rekke rundt på et par-tre timer. 

- Vi oppfordrer barna til å ta med flagget til isbilen, da de hører den komme, sier Røhne.

Positivt samarbeid
I samarbeid med Isbilen spanderer Stange kommunen is på alle barn i hele kommunen:

- Jeg har selgere som synes at dette høres skikkelig gøy ut! Slik situasjonen er nå, er dette noe vi ønsker å være med på, sier Jo Erik Tangnes, avdelingsleder Isbilen Hamar, som står for selve organiseringen.

Kommuneoverlegen har godkjent tiltaket under forutsetning av at alle smittevernhensyn ivaretas. Disse ivaretas i første rekke av sjåførene, men det er også viktig at publikum gjør sin del.

- Hold avstand til hverandre. Det er ingen grunn til å flokke seg rundt isbilen, vi kommer til deg, sier Tangnes, som opplyser om at øvrig is-salg gjennomføres kontantfritt.

Og isbilen vil høres! For anledningen til lyden av «Gammel jegermarsj» og «Norge i rødt, hvitt og blått».

Digital markering
Det øvrige programmet for dagen er delt – i dobbel forstand.

- Stange kommune direktestreamer et program tuftet på tradisjoner og god 17. mai-stemning. Her kan man blant annet følge kranspåleggelse, taler og korpsmusikk. Kl. 13 synger vi, sammen med resten av Norge, nasjonalsangen. Forsanger er Stanges egen operastjerne Bernt Ola Volungholen, sier kultursjef Solbjørg Tveiten.

Kommunen er opptatt av å skape et program som alle kan ha glede av, uten å sette brems på eventuelle lokale tiltak.

- Markeringen av nasjonaldagen er i første rekke basert på frivillighet. Det er flere 17. mai-komitéer rundt om i kommunen som har vist stor kreativitet og laget egne alternative markeringer. Kommunens bidrag skal ikke være en erstatning for, men et supplement til disse. Vi oppfordrer derfor de ulike bygdene til å sende oss bilder og filmsnutter fra dagen, som vil bli tilgjengeliggjort for alle, sier kulturkonsulent Nina Halvorsen.

- Jeg håper at vi kan få se små glimt av feiring fra hele kommunen. Det å kunne dele markeringene på denne måten bidrar på mange måter til et helt nytt og på mange måter større fellesskap som, tatt situasjonen i betraktning, ville være ganske unikt, sier Røhne.

Leder i 17. mai komiteen for Stangebyen Øyvind Hartvedt tror den digitale feiringen i år skal bli fin.

Diktet Stangesangen
Årets 17. mai-feiring i Stange er på mange måter en hyllest til fellesskapet i «storbygda Stange». I anledning Ingeborg Refling Hagens jubileum jobber flere musikere i Innlandet med å tonesette noen av hennes dikt. På nasjonaldagen presenteres en av disse sangene.

Jeg syns diktet «Stangesangen» av Ingeborg Refling Hagen gir ærlige og vakre bilder av Stangebygdenes historie og et landskap med grønne åkrer og åpen himmel. Diktet er tonesatt av Frode Berntzen og fremføres av MjøsFolk, forteller Tveiten.  

Følg streamingen live fra kl. 12.15 via kommunens hjemmesider og facebookside.

17. mai feiringen 2020

BIldet: fra venstre Petter Græsby, Jo Erik Tangnes, Nils Røhne, Øyvind Hartvedt og Solbjørg Tveiten