Illustrasjonsbilde Av og TilPå ferie er barna gjerne i nye og ukjente omgivelser, og de blir mer avhengige av foreldrene sine. Når voksne drikker alkohol og endrer oppførsel, kan det oppleves både ubehagelig og skremmende for barna.

– Du får ikke sommeren tilbake. Derfor oppfordrer vi alle foreldre om å tenke gjennom alkoholbruken sin rundt barn og unge. Ikke la sommerminnene til barnet ditt bli preget av voksnes drikking, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Sammen for barna

Stange kommune er en Av-og-til-kommune, og samarbeider tett med Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk. Kommunen støtter kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?», og oppfordrer alle voksne til å bruke alkovett i sommer.

– Alkovett er å tenke over om man skal drikke, og når man skal stoppe. Vi vil gjøre alt vi kan for at alle barn i kommunen vår skal få en god og trygg sommerferie, og minner om at barn trives best når voksne oppføres seg som de pleier, sier Av-og-til koordinator Sunniva Skar Tangen i Stange kommune. 

Lykkepromille ser annerledes ut med barneøyne

  • En undersøkelse Av-og-til har gjort blant barn og unge viser at ett av ti barn skulle ønske foreldrene drakk mindre i ferien.
  • Barn ønsker seg voksne som er slik de pleier å være. Det er det som gir dem trygghet. Etter noen glass alkohol forandrer vi måten vi er på. Det skal lite til for at et barn oppdager forskjellen og reagerer på det.
  • Når barna blir spurt hvor mye alkohol de synes foreldre kan drikke sammen med barn, svarer de fleste null, ett eller to glass. Svært få barn synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass, viser undersøkelser fra Av-og-til.

Vil du lese mer? 

Besøk Av-og-til på nett: https://avogtil.no/artikler/alkohol-foran-barna-dette-bor-du-huske-pa/

Ser du et barn som sliter?

Få tips til hvordan du kan hjelpe her: https://avogtil.no/artikler/dette-kan-du-gjore-hvis-du-ser-fulle-foreldre/